

45th Session of the WCRP Joint Scientific Committee (JSC-45) Agenda

DRAFT: 23 April 2024

May 27 – 30: *Hybrid* Plenary Session

(Afternoon of May 29th and part of afternoon of 30th: JSC only Session)

Background

- The 45th session of WCRP's Joint Scientific Committee (JSC-45) will assess progress made by WCRP activities towards WCRP's goals and will advance the scientific program as documented in the Science and Implementation Plan.
- The session will be essentially virtual but will have a small in person element with JSC members gathering in Lima, Peru. The session will be back-to-back with an ANDEX meeting in Lima. WCRP activity representatives participating in the ANDEX meeting can also participate in person in the JSC meeting.
- During Wednesday morning a public Peru Science Day will take place. An open public event is also being planned the Sunday night before the JSC meeting starts.
- Logistical instructions will be made available through the JSC-45 website at https://www.wcrp-climate.org/jsc45.
- Presentations and reports will be made available in advance of the meeting.
 Due to the limited meeting time, we ask all participants to read through these documents in advance. See https://www.wcrp-climate.org/jsc45-about.
- During the meeting, questions from all virtual participants can be submitted via the Chat Box. The WCRP Secretariat will moderate the chat and notify the chair as applicable.
- As always: attendance at this JSC session is by invitation only. Should you wish to attend, please contact Mike Sparrow (<u>msparrow@wmo.int</u>).

All times in the below agenda are quoted in Lima time.

Please see https://www.timeanddate.com/worldclock/meeting.html for the respective times in your area.



Day 1 (27th of May): 9:00-17:00

Rapporteurs: TBC

Chairs D Stammer and P Braconnot

- 1. **JSC Opening Session 08:50-10:00** [70 mins]
 - Opening and Goal of JSC-45 from JSC Chair and Vice-Chair [15 mins]
 (D. Stammer, P. Braconnot)
 - Welcome and comments from co-sponsors [up to 10 mins each] C. Saulo (WMO), S. Aricò (ISC), V. Helgesen (IOC-UNESCO) (names TBC)
 - Welcome from local authorities [15 mins], TBC
 - Welcome on behalf of WCRP Secretariat and guidelines for participants and logistics of JSC-45 [5 mins] (M. Sparrow)
 - Approval of Agenda [5 mins] (D. Stammer, P. Braconnot)

10:00-10:30 Coffee/Tea

2. WCRP OSC Outcomes 10:30-11:00 [30 mins] (D Stammer)

3 WCRP Science and Implementation Plan 11:00-11:30 [30 mins] (D Stammer, P Braconnot)

- Plans and timeline with regards to finishing the WCRP Science and Implementation Plan [10 mins]
- Status WCRP Branding [10 mins] (D. Stammer and N. Van der Wel)
- New approach to annual budgeting [10 mins] (D. Stammer)
- 4 Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion part 1 11:30-11:50 [20 mins]
 - 4.1 WCRP Budget and Cycles Team [20 mins] (J Polcher)

Discussion 10 mins

12:00-14:00 Lunch

Strategic initiatives and Issues: Update and Discussion part 2 14:00-15:00 [60 mins]

- 4.2 Status of CMIP 7 and Scenarios [20 mins] (H Hewitt and/or J Dunne, from ScenarioMIP: Brian, Claudia, Detlef)
- 4.3 Monsoons activities [20 mins]
- 4.4 Outcome of CliC Review [20 mins] (D Stammer)
- 5 Presentations and Discussion of WCRP core activities 15:00-18:00 [150 mins excluding coffee]

Part 1: WCRP Academy [30 mins] (TBC)



Part 2: Lighthouse Activities [120 mins]

- Climate Intervention [30 mins] (TBC)
- GPEX [30 mins] (TBC)
- Explaining and Predicting Earth System Change [30 mins]
- General Discussion [30 mins]

(Note afternoon coffee/tea 16:00-16:30)

18:00 Icebreaker

Day 2 (28th of May): 9:00-18:00

Rapporteurs: TBC

Chairs: D Stammer and P Braconnot

09:00-09:30 Discussion IPCC-WCRP Collaborations: Robert, Bart, Winston, Detlef, Pascale [30 mins]

- AR7 agenda and organisation
- Key topics for which new information is needed from WCRP, e.g., through assessment papers.
- Interest for common expert workshop on some topics (e.g., tipping points, CI)

Presentations and Discussion of WCRP core activities (cont.) 09:30-10:00 [90 mins]

- Safe Landing Climates Lighthouse Activity [30 mins] (G. Hegerl and/or S. Sherwood TBC)

10:00-10:30 Coffee/Tea Break

10:30-11:30 Presentations and Discussion of WCRP core activities (cont.) [60 mins]

- My Climate Risk Lighthouse Activity [30 mins] (R Rodrigues and/or T Shepherd TBC)
- Digital Earths Lighthouse Activity [30 mins] (A. Gettelman and/or C. Jakob TBC)

Part 3: Core Projects 11:30-12:15

- 11:30-12:15 Atmopheric Processes and their Role in Climate (APARC) Core Project [45 mins] (A. Maycock, K. Rosenlof, and/or Seok-Woo Son TBC)



12:15-14:00 Lunch

Part 3: Core Projects (cont.) 14:00-18:00 [120 mins]

- 14:00-14:45 Earth System Modelling and Observations (ESMO) Core Project (including CMIP) [45 mins] (S Tegtmeier and/or B Brown TBC)
- 14:45-15:30 Regional Information for Society (RIfS) (including CORDEX and Global Extremes Platform) [45 mins] (B. Hewitson, S Solman, and/or S Pryor TBC)
- 15:30-16:15 Climate and Cryosphere (CliC) [45 mins.] (A. Lovecraft and/or E. Hanna TBC)

16:15-16:30 Afternoon Coffee

- 16:30-17:15 Climate and Ocean Variability, Predictability and Change (CLIVAR) [45 mins] (S. Legg and/or F. Engelbrecht TBC)
- 17:15-18:00 Global Energy and Water Exchanges (GEWEX) [45 mins] (*J Polcher and/or X Zeng TBC*)

Part 4: Discussion 18:00-18:30 [30 mins]

- Improving Connections between Core Activities

End of Day 2

Day 3 (29th of May): 9:00-18:00

9:00-13:00 Peruvian Science Session

This session is devoted to a discussion with local scientists – details TBC

13:00-14:30 lunch

14:30-18:00 Closed JSC (and WCRP Secretariat) only session

18:00 End of Day 3



Day 4 (30th of May): 9:00-18:00

9:00-13:00 Open JSC Session

6. Early and mid-career career researcher in WCRP 09:00-09:30 [30 mins] (*P. Braconnot, H Palanisamy*)

- Review of EMCR status and recommendations [20 mins]
- ECS networks (YESS etc.) [10mins]

7. Global Fellowships 09:30-10:00 [30 mins]

- General Concept of Global Fellowships
- Status of the 2024 call focussed on Africa
- Preparation of the next calls

10:00-10:30 Break

8. Partner Interactions 10:30 -11:30 [60 mins]

10:30-11:00 Future Earth [30 mins in total]

- Global collaborations
- Collaborations with Research Project (PAGES, SOLAS, AIMS, IMBER, iLEAPS ...)

11:00-11:30 WMO [30 mins total]:

- Global Framework for Climate Services (GFCS) [10 mins] (C Hewitt)
 Mutual interests, ongoing or required collaborations, next steps
- World Weather Research Programme [10 mins] (C Davis, E De Coning)
- Global Atmosphere Watch [10 mins] (P Laj)

11:30-12:30 Partnerships: General Discussion [60 mins]

Including input from GCOS, GOOS, OOPC, Space agencies (NSF, NASA, EUMETSAT), USGCRP, Copernicus, APN, Belmont, GEO, SCOR, SCAR...

12:30-14:30 Lunch

9 14:30-15:00 JSC Task Team on Budgeting [30 mins] Proposal for 2025 Budget

- **10 15:00-15:10 WCRP Secretariat** [10 mins] (M Sparrow)
- 11 Closing Remarks 15:10-15:20 [10 mins] (D Stammer, P Braconnot, M Sparrow)

12 JSC Only session (finalisation of any open items) 15:20-18:00